+358 40 7070202
Search

Adobe Firefly 3 Preview ja Photoshop Beta – päivittynyt tekoäly Adobe-ohjelmissa

Firefly sai taannoin merkittävän päivityksen kun Firefly 3 tekoälymaliln Preview-versio tuli julkisesti käytettäväksi työkaluun. Samalla julkistettiin Photoshopin julkinen Beta-versio, jossa Firefly 3 laajentaa tekoälyn hyödyntämisen mahdollisuuksia entisestään. Koska kyseessä on Preview, kovin lopullista tuomiota on mahdoton antaa, ero on kuitenkin selkeä 2-versioon verrattuna. Omissa kokeiluissani en välttämättä pidä sitä aina suoralta kädeltä parempana, mutta sama ilmiö oli toisaalta havaittavissa kun edelliseenkin versioon päivitettiin. 2 askelta eteen, joskus 1 taakse jne.
Uusi versio tekee selkeämmin varioituja teoksia, mutta osassa lopullinen laatu on ottanut jopa hiukan takapakkia. Esimerkissä pizzakokkien tuotokset ovat aiemmalla versiolla luontevampia. Mutta eiköhän tuokin malli tavoille opi, kun opetetaan! Käytettävän mallin saa helposti vaihdettua, se on asetuksissa ensimmäisenä.

Firefly 3- malli tekee mukavasti erityyppisisä versioita, jotain hassua niissä kuitenkin vielä on
Firefly 2-mallin pizzaheebot ovat mielestäni realistisempia ja enemmän entisen valokuvaajan mieleen. Mutta sommitelmat kovin samanlaisia.

”Taide”-teemassa ero on myös selkeä, tällä kertaa enemmän 3-version eduksi.

Firefly 3-version tuottamissa urheissa viikinkisotureissa on enemmän syvyyttä ja valöörejä sävyissä
Firefly 2 version soturit ovat myös luonteikkaita, mutta tyyli on tylsempi, paremman sanan puuttuessa

Luonnollisesti lopputulokseen olisi voinut vaikuttaa kehotetta tuunaamalla, tai käyttämällä Fireflyn asetuksian tarjoamia mahdollisuuksia.

Hiukan aiemmin Fireflyn käyttöliittymää jo päivitettiin ja mukaan otetiin tyylimallien lisäksi rakennemallit joista kirjoitin jo aiemmin: 

Firefly ja rakennemallit, merkittävä uudistus Adoben tekoälytyökaluun

Photoshop Beta ja Firefly 3

Merkittävä uutuus on, että Photoshopissa päästään jo hyödyntämään uutta mallia. Photarissahan on jostain syystä jumitettu siinä alkuperäisessä Firefly-mallissa joka on kieltämättä on osin jo vanhanaikainen. Mutta nyt siis erikseen ladattavissa olevassa Beta-versiossa hypätään suoraan 3-versioon! Saamalla mukaan on tullut tärkeitä uudistuksia kuten:

  • Kuvatiedoston luominen Photoshopissa suoraan
  • Referenssikuvien käyttömahdollisuus
  • Generate Similar-toiminto
  • Erillinen taustan generointi-toiminto
  • Erottelutarkkuuden lisäys (Enhance detail)

Esimerkissä poistamme ensin tuotekuvasta taustan Remove background automaattikomennolla ja generoimme uuden taustan erillisellä Generate Background komennolla käyttäen  promptia ”Jungle like spa atmosphere”, ja hoblaa! Yhtäkkiä kuvassa on tyylikästä kylpylätunnelmaa viidakkotwistillä, jonka värimaailma ja valaistus matchaa hienosti!

Tämän tyyppisessä kuvassa automaattinen taustanpoisto toimii suorastaan masentavan hyvin. Siis Photoshop-kouluttajan näkövinkkelistä 😉

Tässä, niinkuin kaikessa muussakin tekoälyllä hääräilyssä on tärkeää kokeileminen ja iterointi. Aina ei kaikki osu suoraan lankulle, mutta monesti tulokset ovat hämmästyttäviä. Esimerkkikuvassa vaikkapa pyyhkeeseen lankeava varjo toimii mainiosti.

InDesign

Nyt voi kyllä olla taas graafisessa suunnittelussa purismiin taipuvaisen mielenlaadun omaavilla henkilöillä hiukan pureskeltavaa. Nyt nimittäin voimme tuottaa kuvia ja grafiikka (pikselimuotoisena) suoraan InDesignissa. Tehdään siis InDesignissa tyhjä kehys ja meille tarjoillaan samankaltainen promptaus-käyttöliittymä kuin Photoshopissa. Firefly tekoäly sitten tuottaa kehykseen kuvan, 3 variaatiota kerrallaan. Variaatioita voi selata samaan tyyliin kuin Photoshopissakin. Tarkkuus riittää suoraan noin A5-kokoon painolaadulla. Onhan tämä nyt uudenlainen tapa tehdä taittoa!

Esimerkissä haettiin kuvituskuva perjantaipizzan reseptille. iteroimalla lisää tuloksesta olisi saanut vielä paremman. Ihan toimiva ajatus.


Yhteenvetoa ja kaupallinen tiedote

Kun noihin uutuuksiin lisätään vielä vektorigrafiikan luominen Illustratorissa, Adobe Expressin ja Acrobatin tarjomat mahdollisuudet, sekä tulevat neronleimaukset video ja äänipuolella, voidaan kai todeta että julkaisutoiminta Creative Cloudissa pikkuhiljaa muuttuu merkittävästi! Siksipä olen laatinut uuden koulutuksen jonka otsikko on: Adobe Firefly ja tekoäly Creative Cloud sovelluksissa -jossa käydään läpi käytännön harjoituksin ja esimerkein kattavasti generatiivisen tekoälyn mahdollisuudet Creative Cloudissa 2024. Samalla tulee tutuksi moni muukin uusi ominaisuus.

Pysykää kuulolla, kehitys kehittyy melekoista haipakkaa!