Niksi: Kameraheilahduksen aiheuttaman epäterävyyden korjaaminen Photoshopilla

Joskus voi käydä niin, että huonon valaistuksen tai jonkin muun seikan vuoksi liian pitkä suljinaika aiheuttaa kameran heilahtamisen kuvaushetkellä, mistä seuraa karvas pettymys kuvan terävyyden suhteen. Ihan kaikissa tapauksissa toivo ei ole mennyttä vaan apuun voi ottaa Photoshopin Shake Reduction -filtterin.

Tämä näppärä filtteri on suunniteltu nimenomaan heilahduksesta johtuvaan epäterävyyden korjaamiseen. Se ei siis tepsi jos tarkennus on mennyt muuten mönkään. Toiminto tutkii kuvaa erityisellä algoritmilla ja päättelee kuvan pikseleistä heilahduksen määrän ja suunnan ja onnistuu toisinaan yllättävän hyvin pelastamaan tärähtäneen kuvan.

 Filter – Sharpening – Shake Reduction

Homma kannattaa aloittaa muuttamalla kuvataso älykkääksi objektiksi (Smart Object) esim. Komennolla Filter – Convert for Smart Filters. Tällöin voit helposti palata muuttamaan asetuksia vielä myöhemminkin. Varsinainen toiminto löytyy terävöitystoimintojen joukosta Filter –Sharpening – Shake Reduction.

Shake Reduction -käyttöliittymä

 

Kuva avautuu erilliseen toimintoikkunaan, jossa Photoshop alkaa välittömästi laskea kuvaa uudelleen kuvan päällä näkyvän neliöalueen sisältä löytyvän informaation mukaisesti. Neliön keskellä olevan napin avulla aluetta voi siirtää hiirellä sellaiseen kohtaan kuvassa, jossa on riittävästi kontrastia ja heilahduksen suunta voidaan määrittää. Advanced-asetuksessa voidaan kohdealueita myös lisätä. Kun hyvät asetukset ovat löytyneet, napsauttamalla OK kuva avautuu Photoshopiin.

Aivan kaikkeen ei tämänkaltainen työkalukaan tepsi, mutta usein voidaan kuva pelastaa käyttökelvottomasta kuitenkin valon puolelle, mikäli lopputuote ei ole luonteeltaan liian vaativa.

 

Juha Laamanen, Adobe Certified Instructor

Niksi on ensimmäisen kerran julkaistu Julkaisija-lehden Niksit-palstalla numerossa 1/2017. Tutustu Julkaisija-lehteen alla olevasta linkistä:

 

 

Juha on jo 15 vuoden ajan päätoimekseen kouluttanut ihmisiä Photoshopin, InDesignin ja Illustratorin saloihin. Entisenä valokuvaajana (mm. Image Kustannus) Juhalla on myös kaytännön työkokemusta. Asiantuntijana Juha painottaa ratkaisukeskeisyyttä ja käytännönläheisyyttä. Konsultaatio tai koulutus voi olla onnistunut vain jos sillä on tavoitteet konkretiassa.