Kesäkampanjamme on jälleen käynnistynyt

Saat hintaetua 4.6.-16.8. runsaasta kurssivalikoimasta – tutustu tarkemmin ehtoihin ja kursseihin täältä!

 

Search

Photoshop CC 2022 – 5 parasta uutta ominaisuutta

Perinteinen Adobe Max-seminaari pidettiin viime viikolla alkaen 26.10. Samalla tuttuun tyyliin julkistettiin CC-paketin vuosipäivitys, jolloin tyypillisesti tulee myös uusia toimintoja eri sovelluksiin. Olen koonnut alle 5 mielestäni käytännössä hyödyllisintä uutta juttua Photoshopista.

1. Object Finder

Object Selection-työkaluun on tullut uusi asetus nimeltään Object Finder. Kun tuo on päällä työkalun asetuksissa, Photoshop pyrkii tunnistamaan aiheen muusta taustasta kun hiirellä ”leijutaan” kuvan päällä. Löydetty objekti näytetään sinisellä korostusvärillä ja hiiren napsautus objektin päällä lisää normaalin valintareunuksen. Työkalun asetuspaletissa on myös painike, jolla saa Photoshopin löytämään ja osoittamaan kaikki havaitut objektit. Tämän tyyppiset toiminnot toimivat toki parhaiten silloin kun kuva-aihe erottuu taustasta mahdollisimman selkeästi.

Uudet valinnat Select Object-työkalun asetuksissa
Uudet valinnat Select Object-työkalun asetuksissa
Objekti korostettuna
Objekti korostettuna

2. Mask all Objects

Automaattista objektin tunnistusta hyödynnetään nyt näppärästi myös maskaamisessa. Layers valikon komennolla Mask all Layers Photoshop tekee jokaiselle tunnistamalleen objektille oman maskin. Elementit jäävät yhteen pikselitasoon, mutta näin saadaan helposti osoitettua objekteille omia säätötasoja tms.

Kaikille tunnistetuille objekteille Photoshop on tehnyt oman maskin

3. Harmonization

Yksi hiukan työläs työvaihe erilaisissa kompositiorakentelutilanteissa on eri tasoelementtien sävymaailman sovittaminen toisiinsa. Tekoälyä hyödyntäviin Neural Filter-suotimiin on lisätty käyttökelpoisen oloinen Harmonization-suodin. Ideana on että esim. taustatason värimaailma voidaan automatiikan avulla tuoda päälle tuotuun tasoon. esimerkissä henkilökuvan sävymaailma on kylmempi kuin taustakuvan mutta automatiikka tuo sen samalla alueelle. Mikäli vaikutelma ei miellytä tehosteen voimakkuutta, sävyjä sekä kirkkautta voidaan säätää.

Harmonization suodin käytössä. Asetuksissa on osoitettu staso jonka sävyalaa hyödynnetään toisessa tasossa
Harmonization suodin käytössä. Asetuksissa on osoitettu taso jonka sävyalaa hyödynnetään toisessa tasossa

4. Illustratorin ja Photoshopin yhteistyö

Illustrator grafiikan hyödyntämisessä Photoshopissa tapahtui merkittävä parannus päivityksen myötä. Nyt vektorigrafiikka voidaan tuoda leikepöydän kautta Photoshopiin myös siten, että originaaligrafiikan tasot säilyvät muokattavina. Kovin monimutkainen grafiikka voi jatkossakin olla parempi muokata Illustratorissaa, mutta esimerkin kaltainen selkeä grafiikka on nyt paljon helpommin muokattavissa myös Photoshopin sisällä. Tasorakenne toistuu alkuperäisen kaltaisena ja elementit ovat muokattavissa Photoshopin polkutyökaluilla.

Grafiikan tasorakenne Illustratorissa
Grafiikan tasorakenne Illustratorissa
Paste as Layers-valinta sisältöä leikepöydän kautta tuotaessa on uusi
Grafiikan tasot ovatt muokattavissa Photoshopissa

5. Export As komennon parannukset (ja yksi huononnus)

Kun Save for Web-komento on nyt jo laina-ajalla, niin onkin ollut korkea aika tuoda pari juttua Export As-komentoon jotka ovat sieltä puuttuneet. Uuden päivityksen myötä on mahdollista vihdoinkin esikatsella kuvaa eri pakkausasetuksilla rinnakkain (2-up). Lisäksi GIF-animaatoiden vienti toimii nyt myös Export As-komennon kautta. Melkoinen huononnus taas on oletuksena oleva eri pakkausasetusten ilmaisutapa (.jpg). Aiemman selkeän prosenttiliukusäätimen sijaan pakkausasetus ilmaistaan sanallisesti (fair, Good, Very Good jne) eikä enää ole portaaton. On kovin vaikea ymmärtää mitä hyötyä tällä on tavoiteltu ammattitason kuvanmuokkausohjelmassa. Onneksi oletusasetusten Export välilehdellä voidaan valita ”Use legacy Export As” ja palauttaa tolkku tähänkin!

Export As-ikkunan asetukset ovat pääosin kohentuneet
Use legacy Export As- valinta palauttaa likusäätimen .jpg-tiedostojen pakkausasetuksiin

Yhteenveto – ”Evolution not Revolution”

Hyviä uudistuksia tuli myös ACR/Lightroom rintamalle sekä Bridgeen. Näihin palaan myöhemmin omana juttunaan. Luonnollisesti myös muihin sovelluksiin tuli päivityksiä kuten videopuolelle, Illustratoriin jne. InDesign kehityksessä on ollut suvantovaihetta, kovin suuria muutoksia ei tullut.

Ylipäätään CC-paketti kehittyy nyt enemmän hallittavin askelin kuin mullistavin harppauksin.