Photoshop CC2021 uusia ominaisuuksia

Menneellä viikolla se taas tapahtui, melko ennustettavasti, koska aina tähän aikaan lokakuussa näin on tapana. Creative Cloud päivittyi uuteen vuosimalliin. Tämän päivityksen teemana on selkeästi keinoäly ja Adoben Sensei AI-moottori.  Sinänsä päivitys ei useimmille käyttäjille ole mikään suuri mullistus, mutta on nähtävissä, että monet kuvankäsittelyyn liittyvät tehtävät tulevat automatisoitumaan kovaa vauhtia. Seuraavaksi muutama nopea poiminta uusista jutuista.

Replace Sky

Esimerkkinä edellä mainitusta automaatiosta käy hyvin erillinen toiminto kuvan taivaan vaihtamiseksi. Edit- Sky Replacement -komennolla voit helposti valita uuden taivaan kuvaasi, huikeaa eikö vain;). ohjelman mukana tule valikoima taivaita, mutta niitä voi toki ladata omista kuvistaan lisää. Mielenkiintoista on myös automaatio,  joka säätää varsinaisen kuvan sävymaailman uuteen taivaaseen sopivaksi.

Esimerkki Sky Replacemnet toiminnon käytöstä
Sky Replacement vaihtaa taivaan kuvaan automaattisesti

Neural Filters

Lisää ”keinoälliä” on luvassa kun ryhdymme tutustumaan uuteen suodin tyyppiin. Tämän tyyppiset filltterit ovat tuttuja jo mobiililaitteiden puolelta, mutta nyt niitä on siis käytettävissä täällä perinteisen Photoshopin puolella. Hiukan näistä ensi tutustumisella välittyy pöhkö vaikutelma, mutta ajatus lupaa kyllä kehittyessään melkoisia mahdollisuuksia. Osa filttereistä hyödyntää laskentatehoa pilvessä. Esimerkissä tein aina ah, niin hauskaa kasvojen vanhennusta filterillä. Mielenkiintoisilta filttereitä vaikuttivat mm. Colorize – suodin harmaasävykuvien värittämiseen sekä erillinen syvyyden tunnistava utuisuussuodin (Haze). Näissä riittää kyllä kokeiltavaa ja tutkittavaa!

Neural – suotimet vaativat lisää perehtymistä

Select and Mask -työtilan uudistukset

Photoshopin erillisessä ”syväysnäkymässä” on muutamia huomionarvoisia uutuuksia. Ensinnäkin vihdoinkin asetukset saadaan selkeästi tallennettua muistiin. Toiseksi voidaan valita objektia tai väriä painottavan valintamoodin välillä. Ja kolmantena joukkoon on tullut erillinen Refine Hair -painike. Näiden toimivuutta pitää vielä testailla, mutta vaikuttavat lupaavilta.

Select and Mask -toiminto on saanut mielenkiintoisia uusia lisäjuttuja

Muotopiirtotyökalut

Uutena muotopiirtotyökaluna joukkoon on lisätty kolmion piirtotyökalu ja viivatyökalun asetukset toimivat vihdoin loogisesti, niin kuin viivaobjektissa kuuluukin. Mutta mihin on jäänyt nuolenpää muotoilu?

Muotopiirtotyökalut kehittyvät hitaasti, missä esim. nuolenpäämuotoilu?

Tässä muutamia poimintoja Photarin uutuuksista, lisääkin löytyy jos menet Photoshopin Help-valikkoon ja valitset kohdan What’s new tai lue selaimessa: https://helpx.adobe.com/photoshop/using/whats-new.html Siellä on luettavissa täydellisempää listaa uusista jutuista. Palataan InDesignin ja Illustratorin uutuuksiin pikimmiten.

Juha on jo 15 vuoden ajan päätoimekseen kouluttanut ihmisiä Photoshopin, InDesignin ja Illustratorin saloihin. Entisenä valokuvaajana (mm. Image Kustannus) Juhalla on myös kaytännön työkokemusta. Asiantuntijana Juha painottaa ratkaisukeskeisyyttä ja käytännönläheisyyttä. Konsultaatio tai koulutus voi olla onnistunut vain jos sillä on tavoitteet konkretiassa.

This Post Has One Comment

  1. Moikka, kiitos kommentistas! Ainakin yksi korjaava päivitys on jo tullut, joten sikäli ”pahimmat” on varmaan saatu himmattua pois. Koulutuskäytössämme ei ole tullut eteen mitään kriittistä, mutta toki takuuta emme voi täältä myöntää 😉
    Uskaltaisin päivittää, ja ainahan voit palauttaa edellisen version jos tarvetta ilmenee

Comments are closed.