tietokoneen näppäimistö, jonka ympärillä riippulukolla lukittu ketju.

Saavutettavuus on myös yksityisyyttä ja turvallisuutta

Saavutettavuudella tarkoitetaan digitaalisten palveluiden käytön mahdollistamista kaikille käyttäjien mahdollisista toimintaesteistä huolimatta. Saavutettavuuden tarvetta perustellaan ihmisten yhdenvertaisuudella ja oikeudella mahdollisesta vammasta riippumatta. Näin onkin oikein. Mutta saavutettavuudella on myös muita ulottuvuuksia kuin palveluiden käytettävyys.

Kyky ja mahdollisuus käyttää kaikkia palveluita itsenäisesti on myös itsenäisyyttä, yksityisyyttä ja (tieto)turvallisuutta.

Saavutettavuus ja yksityisyys

Asiaa tarkemmin miettimättä on helppo ajatella, että vaikeasti toteutettavat palvelut voisi hoitua yhdessä käyttäjän avustajan kanssa. Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen. Miltä tuntuisi, jos et voisi käyttää pankkipalveluita ilman toisen henkilön avustusta. Tai kertoa lääkärille vaivoistasi ilman tulkkia. Vamma tai toimintaeste ja ei-saavutettava palvelu eivät vie käyttäjältä pelkästään mahdollisuutta käyttää palvelua vaan myös yksityisyyden. Esimerkiksi henkilön talous- ja terveystiedot paljastuvat myös avustajalle, tulkille tai muulle henkilölle mikä voi olla hyvinkin kiusallista, vaikka suhde olisi kuinka luotettava.

Kaikilla ihmisillä on myös oikeus yksityisyyteen. Oikein toteutetuilla saavutettavilla palveluilla mahdollistetaan käyttäjille myös se yksityisyys, johon jokaisella on oikeus.

Saavutettavuus ja turvallisuus

Yksityisyyden puuttumisen lisäksi ei-saavutettavien palveluiden seurauksena on myös turvallisuuden heikkeneminen. Henkilötietojen, käyttäjätunnusten, pankkitunnusten, luottokorttitietojen, tilitietojen ja muiden paljastuminen ulkopuoliselle on aina turvallisuusriski. Eikä sellaisen syyksi riitä, että palvelu ei ole käyttäjän saavutettavissa tai tue tarvittavia avustavia tekniikoita. Samat tunnistautumistavat eivät sovellu kaikille käyttäjille ja esimerkiksi monilla verkkolomakkeilla käytetyt CAPTCHA testit ovat mahdottomia läpäistä.

Saavutettavuuden yhtenä tavoitteena on myös virhetilanteiden minimointi ja riskien pienentäminen. Tämä saavutetaan interaktiivisten toimintojen oikealla suunnittelulla ja toteutuksella.

Nämä edellä esitetyt huomiot ovat vain osa sitä kokonaisuutta, minkä saavutettavuus kattaa. Tarkoituksenani on herättää ymmärtämään saavutettavuuden merkitys paljon laajemmin kuin miten siihen yleisesti suhtaudutaan. Näitäkin asioita käsitellään kursseillamme https://corellia.fi/kurssit/saavutettavuus/

 

 

Kari on Corellian saavutettavuus ja web-tekniikoiden asiantuntija. Karin kiinnostuksen ja koulutusten aiheina on mm. Verkon tekniikat (HTML, CSS ja JavaScript), WordPress julkaisujärjestelmä ja sen käyttö, websuunnittelu, käytettävyys ja saavutettavuus verkossa.

Kari on IAAP (International Association of Accessibility Professionals) jäsen ja sertifioitunut saavutettavuusasiantuntija CPWA (CPACC + WAS)