+358 40 7070202
Search

Vinkki:Typekit fontit Creative Cloudissa

Adoben Creative Cloud asiakkuuden mukana tulee ohjelmistojen käyttöoikeuden lisäksi muutamia mielenkiintoisia ja rahanarvoisia lisäpalveluja. Näistä ehkä selkeimmän hyödyn tarjoaa mahdollisuus käyttää Typekit kirjasimia. Alun perin Typekit perustettiin 2009 palvelemaan web-fonttien tarvitsijoita. Adobe osti yhtiön 2011 ja integroi palvelun osaksi Creative Cloud kokonaisuutta. Fonttikirjasto on hankittavissa myös erikseen kuukausimaksulla ilman Creative Cloud tiliä.

Miten se toimii?

Fonttikirjastoa pääsee selaaman suoraan Creative Cloud  työpöytäapplikaation käyttöliittymästä valitsemalla Kirjasimet.

Typekit CC applikaatiossa
Typekit CC applikaatiossa

Selaa kirjasimia– painike vie sinut Typekitin webbisivulle jolle olet automaattisesti kirjautunut samalla kuin Creative Cloudiin. Sivustolla voit selata fonttivalikoimaa ja käyttää hakutoimintoa. Selkeät symbolit kertovat onko fontti upotettavissa verkkosivulle (web font) vai käytettävissä normaalisti suunnitteluohjelmassa (desktop). Usein molemmat ovat mahdollisia.

Kun sopiva fontti on löytynyt valitaan se käyttöön valitsemalla Use Font.

Fontin valinta
Fontin valinta

 

Avautuvassa valintaikkunassa voit vielä määrittää haluatko kaikki leikkaukset mukaan jonka jälkeen voit synkronoida fontin koneellesi.

Fontin synkronointi
Fontin synkronointi

 

Jatkossa fontti näkyy ohjelmiesi kirjasinvalikossa automaattisesti. Huomaa että fonttia voi siis käyttää muidenkin kuin Adobe-ohjelmien kanssa kuten esim. Office ohjelmissa.

Typekit fonttien käyttö InDesignissa

Tammikuun 2014 Creative Cloud päivityksessä toiminnallisuutta kehitettiin yhä saumattomampaan suuntaan.  Nyt Typekit fonttivalikoimaan pääsee käsiksi suoraan InDesignin ja Illustratorin kirjasinluettelosta. Tämä on toki melkoisen kätevää!

Typekit InDesignissa
Typekit InDesignissa

 

Mikäli dokumentissa käytetty fontti jostain syystä puuttuu,  InDesign automaattisesti tarjoaa mahdollisuutta synkronoida fontti Typekitistä.

Puuttuvan fontin synkronointi
Puuttuvan fontin synkronointi

 

Pakkaus

Eräs harmillinen puute on se että Typekit fontteja ei voida tallentaa Pakkaustoiminnon (Package) yhteydessä mikäli on tarve toimittaa ns. Avoin taitto eteenpäin.  Painokelpoisen PDf:n tai vaikkapa ePub –tiedoston tekemiseen ei luonnollisesti ole esteitä. Lisäksi mikäli vastaanottajalla on Typekit tai Creative Cloud lisenssi voi hän synkronoida kirjasimen omalle koneelleen Typekit pilvipalvelusta.