+358 40 7070202
Search

WCAG 2.2 mitä uutta

WCAG 2.2 tuo uusia kriteereitä – ja yksi poistuu

Saavutettavuusvaatimusten toteutumista mitataan WCAG-kriteeristön avulla. Nykyinen versio on 2.1 ja uuden 2.2 version saapumista on odoteltu jo pitkään. Pitkä odotus on sinänsä hyvä, sillä se on merkki siitä, että ohjeiston laatiminen on harkittua ja hyvin valmisteltu. Version 2.2 Proposed Recommendation versio julkaistiin 20.7.2023. Ohjeiston virallinen julkaisu on oletettavasti vielä tämän vuoden puolella mutta sitä ei ole tarpeen odotella – omia vaatimuksia voi alkaa päivittää jo nyt.

Mitä uutta 2.2 versiossa

Versiossa on mukana yksi poistuva kriteeri veriosta 2.1 ja yhdeksän uutta kriteeriä.

Poistuva kriteeri 4.1.1 Jäsentäminen

Nykyisessä ohjeiston versiossa oleva kriteeri 4.1.1 Jäsentäminen poistuu. Tämän kriteerin tarkoituksena oli varmistaa merkkauskielen täydellinen syntaksin mukainen koodi varmistaen, että elementeillä on täydelliset alku ja lopputagit, elementtien sisäkkäisyys on spesifikaation mukaista sekä attribuuttien ja ID-tunnisteiden käyttöä koskevat ohjeet.

Tätä ei kuitenkaan tule ymmärtää siten, että HTML koodin voisi jatkossa kirjoittaa miten sattuu. Muutoksen taustalla on selainten ja avustavien tekniikoiden kehittyminen ja kyky tulkita koodia aiempaa paremmin. Hyvä, selkeä ja spesifikaation mukainen HTML-koodi on edelleen jokaisen sivun kannalta olennainen tekijä.

Uusia ja kiristyviä kriteerejä

Listaan tässä uudet kriteeri englanninkielellä odotellessani ohjeiston virallista suomennosta.

2.4.11 Focus Not Obscured (taso AA)

Tämä kriteeri tulee Hallittavuuden periaatteeseen kohtaan ”Navigoitava”. Uuden kriteerin tarkoitus on auttaa käyttäjiä navigoimaan sivusisällössä, löytää sisältöä ja päätellä sijainti sivulla. Kriteeri asettaa vaatimukset osoittaa kohdistuksen omaava elementti varmistaen että kohdistustyyli on riittävän erottuva ja ettei kohdistuksen omaava elementti ole peitettynä.

2.4.12 Focus Not Obscured (taso AAA)

Tämä vaatimus edellyttää että em. Kohdistuksen omaava elementti on kokonaan näkyvissä.

2.4.13 Focus Appearance (taso AAA)

Kohdistuksen omaava elementti on riittävän kokoinen ja kontrastiltaan ympäristöstään riittävän erottuva. Eli vähintään 2 CSS pikseliä laajempi kehys kuin sama komponentti ilman kohdistusta sekä 3:1 kontrastiero verrattuna komponettiin ei kohdistettuna.

2.5.7 Dragging Movements (taso AA)

Tämä kriteeri tulee Hallittavuuden periaatteeseen kohtaan ”Syötetavat2. Kriteerin tarkoituksena on helpottaa käyttäjiä suorittamaan toimintoja muillakin syötetavoilla kuin näppäimistöllä. Kriteerin mukaan toimintojen, jotka edellyttävät raahausta (esim. liukusäädin hiirellä) tulee tarjota mahdollisuus suorittaa toiminnot esimerkiksi yksittäisillä painalluksilla.

2.5.8 Target Size (Minimum) (taso AA)

Kriteeri asettaa interaktiivisille elementeille vaatimuksen riittävän suurelle koolle. Linkkien, painikkeiden ym. tulee olla minimissään 24 x 24 CSS pikseli kooltaan tiettyjä poikkeuksia lukuunottamatta.

3.2.6 Consistent Help (taso A)

Tämä kriteeri tulee Ymmärrettävyyden periaatteeseen kohtaan ”Ennakoitava”. Kriteerin tarkoituksena on tehdä verkkosivustoista paremmin ennakoitavia ja ymmärrettäviä. Kriteeri edellyttää, että sivustolla olevat ohjeet, yhteystiedot ja yhteydenottomekanismit (mm. chat) sijaitsevat helposti löydettävissä aina samasta paikasta ja samasta järjestyksestä.

3.3.7 Redundant Entry (taso A)

Lyhykäisyydessään kriteerin tarkoituksena on estää saman iformaation (syötteen) pyytäminen kahdesti saman yhteyden aikana. Käyttäjien ei tulisi joutua kirjoittamaan uudelleen jo kertaalleen syöttämiään tietoja, ellei tähän ole uudelleen syöttämiselle ole erityistä perusteltua syytä.

3.3.8 Acccessible Authentication (Minimum) (taso AA)

Kriteerin tarkoituksena on varmistaa järjestelmiin saavutettava sisäänkirjautuminen. Tämä tarkoittaa sitä, että käyttäjiltä ei edellytetä tehtäväratkaisuja tai vastaavaa kirjautumiseen. Eli muun muassa ns. CAPTCHA tehtävät ovat kriteerin vastaisia.

3.3.9 Accessible Authentication (Enhancecd) (taso AAA)

Tämä kriteeri spesifisti kieltää edellyttämästä käyttäjältä esimerkiksi kuvista hahmojen tunnistamista. ”Valitse kaikki kuvat, joissa näkyy suojateitä” – ei enää.

Milloin näitä pitäisi alkaa noudattaa?

Ohjeiston versio ei ole vielä virallinen mutta tullee pian julkaistuksi. Tarkkaa päivää ei osaa ehkä kukaan vielä sanoa. Parasta onkin valmistautua ja alkaa soveltaa näitä kriteereitä välittömästi kun mitään aiheeseen liittyvää toteutusta on tekemässä.

Kannattaa muistaa, että WCAG kriteerit ovat minimi, joka vaaditaan. Parasta tehdä sillä pohojaalaasella mentaliteetilla, että ”Hyvää pyritään tekemään mutta priimaa tuppaa tulemaan”. Näin mekin täällä Corelliassa haluamme toimia.

Saavutettavuus ei ole poistuva laji, vaan vaatimusten kattavuus tulee laajenemaan vielä yksityiselle sektorillekin. Koska saavutettavat toteutukset hyödyttävät kaikkia, kannattaa aihetta opiskella ja varautua tulevaan. Tutustu Corellian saavutettavuuskoulutuksiin osoitteessa https://corellia.fi/kurssit/saavutettavuus/