Kesäkampanjamme on jälleen käynnistynyt

Saat hintaetua 4.6.-16.8. runsaasta kurssivalikoimasta – tutustu tarkemmin ehtoihin ja kursseihin täältä!

Järjestämme 26.9. suositun Saminarium -tietoturvaseminaarin, ilmoittaudu kesäkuussa ja saat seminaarista early bird -ilmoittautujan edun!

Search

eDocker-päivitys esikatselussa

Pieni harmaa muistitikku vaihtaa omistajaa Kamppilaisessa Sushibaarissa. Salamyhkäisyys on käsin haisteltavissa. Tikulla on vielä julkaisematon versio uudesta ”eDocker Tablet Publisher 2.0” -ohjelmasta. Voitte laskea puhelimenne ja peruuttaa soiton hätäkeskukseen, sillä rikosta ei ole tapahtunut. Kesällä 2013 perustetun eDocker Digital Publishing Oy:n Petteri Paananen istuu pöydän toisella puolella ja kertoo uuden ohjelman ja laajemminkin koko konseptin uudistuksista. Uudistuvaa eDockeria on esitelty jo rajatulle joukolle asiakkaita, sekä syksyisillä GrafTec-messuilla. Nyt kuitenkin ohjelma alkaa olla valmis kunnolliseen käyttöön ja virallinen julkaisupäivä lähestyy.

eDocker-tuoteperhe uudistuu

Uuden päivityksen  ja myös laajenevan konseptin myötä eDockerin tuoteperhe saa uudet nimet. Tässä kirjoituksessa käsittelen entistä Tablet Publisheria, eli CREATE!a ja käsittelen PUBLISH!in ja READ!in myöhemmin.

  • Tablet Publisherista tulee eDocker CREATE!
  • Librarysta tulee eDocker PUBLISH!
  • Applen App Storeen/GooglePlayhin julkaistava lukusovellus tulee olemaan nimeltään eDocker READ!

Työkalut InDesigniin

Yksi kysytyimmistä uudistuksista on mahdollisuus rakentaa interaktiivisia toimintoja jo suoraan Adoben InDesign -ohjelmassa. Kyseessä on  samantapainen toteutus, kuin Adoben omassa Digital Publishing Suite -ratkaisussa, jossa on koottuna kaikki toiminnot yhteen eDocker Tools nimiseen palettiin.  Samalla mahdollisten toimintojen määrää on lisätty ja niiden avulla voidaan luoda jo hyvinkin monipuolisia interaktiivisia julkaisuja. Koska kyseessä on teknisesti HTML:ään perustuva tiedostomuoto, niin toimintoja kutsutaankin Widgeteiksi. Käytettäviä toimintoja ovat:

  • Hyperlinkit
  • Laajennettavat kuvat (Expandable Image)*
  • Popup-ikkunat*
  • Kuvaesitys (Slideshow)*
  • Video
  • HTML-ikkuna (HTML Window)
  • Article / Reading Mode*

* uusi ominaisuus

InLine / Popup Widgetit

Merkittävä ero vanhempaan versioon nähden on mahdollisuus valita, kuinka eri widgetit näkyvät julkaisussa. Lähes kaikkiin toimintoihin voidaan määritellä avautuvatko ne inline, eli sivulle sijoitetussa paikassaan, vai popup/lightbox -näkymässä, joka avautuu sivun päälle omaksi näkymäkseen. Avautuvan popup-ikkunan koon voi itse määritellä. Popup-tekniikalla on helppo luoda erilaisia info-ikkunoita, kuvatekstejä ja muita tilaa säästäviä ratkaisuja. Tämä on pieneltä tuntuva, mutta merkittävä parannus aiempaan verrattuna.

Lukutila vaihtoehtona zoomailulle

Erityisesti niin sanottujen näköisversioiden lukeminen on ollut hankalaa mobiililaitteiden ruuduilta. eDockerin uusi Reading Mode -lukutila mahdollistaa esimerkiksi sanomalehden artikkelien nostamisen erilliseen lukutilaan, jossa teksti nousee sivulta näytöllä hyvin luettavaksi tekstijuoksuksi. Lukutila hyödyntää InDesignin Artikkeli-toimintoa, joten yhteen artikkeliin voidaan yhdistää useampiakin irtonaisia tekstikehyksiä ja niiden keskinäinen järjestys voidaan selkeästi määritellä.

eDocker TP ohjelma ja julkaiseminen

Varsinaisessa erillisessä eDocker Tablet Publisher 2.0 -ohjelmassa on päällisin puolin vain vähän muutoksia. Uusia asioita ovat tietenkin kaikki samat uudet interaktiiviset toiminnot, jotka löytyvät aiemmin mainitusta InDesignin eDocker Tools -laajennuksestakin. eDTP:n ohjelmassa voidaan lisäksi luoda scrollattavia tekstikehyksiä. Scrollattava teksti pysyy julkaisun jälkeen tekstinä, eikä muutu pikseleiksi. Lisäksi tekstiä voi muotoilla HTML:n muotoilu tageillä ja myös kuvia voidaan liittää juoksevan tekstin joukkoon. Toistaiseksi tekstin muotoilu tapahtuu käsin koodaamalla, mutta tulevissa päivityksissä on lupailtu kunnollista työkalua tähän tarkoitukseen.

Lopullinen tiedostojen julkaiseminen tapahtuu samaan tapaan kuin aiemminkin. Toistaiseksi tarjolla ovat iPad- ja Windows- & Mac -käyttäjille optimoitu lopputulos, myöskin tuki Androille on jo luvattu. Toinen tulossa oleva julkaisumuoto onkin sitten isompi juttu, eli eDocker PUBLISH!  ja siihen liittyvät eDocker READ! -appsit, mutta taidanpa omistaa niille sitten julkaisemisen jälkeen oman postauksen.

Yhteenvetona uusi eDocker Tablet Publisher (tai siis eDocker CREATE!) on kunnollinen päivitys, eikä mikään pieni Face-lifti. Kehittäjät ovat kuunnelleet hyvin kentältä saatua palautetta ja lisänneet kaivattuja uudistuksia tähän päivitykseen.