+358 40 7070202
Search

Osoita Power BI -osaamisesi ja sertifioidu

Tiesitkö, että voit suorittaa virallisen Power BI -sertifikaatin, joka kertoo monipuolisesta Power BI -osaamisesta ja että testin voi tehdä vaikkapa etänä?

Erilaisia testejä ovat perinteisesti suorittaneet Microsoftin kumppaniyritysten konsultit, sillä sertifiointien määrä vaikuttaa suoraan mm. kumppaneiden lisenssimaksuihin ja ns. kompetensseihin. Nämä kompetenssit puolestaan kertovat konsulttitalojen asiakkaille, että asiantuntijoilla on vahva aihepiirin tietämys ja käytännön osaaminen.

LinkedInin perusteella vaikuttaa, että monet muutkin asiantuntijat kuin konsultit, ovat ryhtyneet suorittamaan Power BI -testiä. Onhan se mukava lisä kenen tahansa CV:hen. Power BI -osaamisen osoittamisesta on varmasti hyötyä, sillä Power BI mainitaan entistä useammissa työpaikkailmoituksissa.

Olen koonnut tähän artikkeliin vinkkejä sekä hyödyllisiä linkkejä, jotka auttavat testiin valmistautumisessa. Artikkeli on muokattu lokakuussa 2023 vastaamaan uusinta PL-300 Microsoft Power BI Data Analyst -sertifiointitestiä sekä uusia testikäytäntöjä.

Kuka voi suorittaa testin ja miten se onnistuu etänä?

Kuka tahansa osaaja voi suorittaa Microsoftin sertifiointeja joko etänä tai virallisissa Pearson VUE testikeskuksissa.

Etätestitilannetta valvotaan tarkasti ja testin suorittamiseen liittyy tila- ja laitteistovaatimuksia. Testattavalla saa esimerkiksi olla käytössään vain yksi näyttö ja web-kamera on pakollinen.

Mikäli aiot suorittaa testin etänä, lue tarkasti kaikki tila- sekä tekniset vaatimukset OnVUE-sivuilta ja/tai Microsoftin sivuilta. Microsoft on kirjoittanut hyvät ohjeet etätestien suorittajille, sillä omassa työpisteessä suoritettaviin etätesteihin liittyy useita sääntöjä:

You won’t be able to have food, drinks (although water in a clear glass is allowed), papers, books, your phone, or other things on your desk. And you won’t be able to leave your desk for any reason…

Miten testiin voi valmistautua?

Jos teet Power BI:llä monipuolisesti ja aktiivisesti töitä, hallitset mahdollisesti jo valtaosan testin aiheista.

Testissä on yleensä kuitenkin kysymyksiä ja pieniä yksityiskohtia, jotka eivät välttämättä tule vastaan arkityössä, joten 70 % läpäisyrajan ylittämiseen kannattaa kerrata testivaatimuksia ja silmäillä Power BI:ssä sellaisiakin näkymiä ja ikkunoita, joita harvemmin itse tarvitset. Testiin voi valmistautua monilla tavoilla.

Kouluttajan pitämän kurssit

Järjestämme Corelliassa virallista Microsoftin 3-päiväistä PL-300 Analyzing Data with Power BI -preppauskurssia. Microsoftin virallisella kurssilla käytetään Microsoftin englanninkielistä kurssimateriaalia ja virtuaaliympäristöä tietokantoineen. 

Hyvin tiiviin PL-300 kurssin sijaan testin eri osa-alueisiin voi valmistautua myös erilaisilla Corellian eri teemoihin keskittyvillä teemakursseilla

Microsoftin itseopiskeluaineistot ja dokumentaatiot

Microsoftin PL-300 -sivustolta löydät myös testiin valmistavaa Learning path -itseopiskeluaineistoa sekä hyvin kattavaa Power BI -dokumentaatiota.

Testipreppauskysymyssarjat

PL-300 sivustolta löytyy Take a free practice assessment -linkki testipreppauskysymyssarjaan, jonka avulla testiin on mukava harjoitella.  Lisäksi sivuilla on exam sandbox -linkki, jonka avulla voi tutustua erilaisiin Microsoft-testien kysymystyyppeihin.

Netistä löytyy lisäksi erilaisia maksullisia testipreppauskysymyssarjoja, kuten esimerkiksi

Käytännön kokemuksen kartuttaminen

Koulutusten ja erilaisen dokumentaatioiden lisäksi käytännön kokemus on tärkeää ja korostuu enemmän kuin aiemmissa Power BI -testeissä, sillä testikysymykset edellyttävät runsaasti myös soveltavaa osaamista.

Millainen PL-300 -testi on?

Jokaisen kokelaan pitää hyväksyä salassapitosopimus, joten voin kertoa testistä vain rajallisesti julkisesti saatavilla olevaa tietoa.

Testi kestää 120 minuuttia ja sisältää noin 40-60 erilaista englanninkielistä kysymystä.

Syys-lokakuusta 2023 alkaen testissä saa käyttää Microsoftin Learn -sivuston sisältöä. Muut hakukoneet tai netin sisältö eivät ole käytettävissä. Totuttele siis ennen testiä Learn-sivuston sisäisiin hakutyökaluihin. Power BI Desktop -ohjelmaa tai Power BI -pilvipalvelua ei pysty käynnistämään testin aikana. Lisätietoja Learn-ympäristön käytöstä testin aikana löytyy täältä: Microsoft Learn experience during exam.

Testin on tähän asti läpäissyt vastaamalla 70 %:iin kysymyksistä oikein. Läpipääsy selviää heti testin suorituksen jälkeen ja saat raportin miten hyvin suoriuduit eri aihepiireistä.

PL-300 testin osa-alueiden painotukset kertovat miten paljon mistäkin aihepiiristä on kysymyksiä:

  • Prepare the data (25-30%)
  • Model the data (25-30%)
  • Visualize and analyze the data (25-30%)
  • Deploy and maintain assets (15-20%)

Löydät linkin tarkempiin testivaatimuksiin PL-300 Study guide -sivulta

Testi sisältää sekä monivalintatehtäviä että aiempaa vastaavaa DA-100 testiä enemmän kykyä ratkaista erilaisia case-esimerkkejä. Jos tämä on ensimmäinen Microsoft-testisi, sinun kannattaa tutustua kysymystyyppeihin, joista kustakin on lyhyt videoklippi Microsoftin sivulla.

Testitilannetta helpottaa merkittävästi se, että voit yleensä ohittaa hankalimmat kysymykset Review Later -vaihtoehdolla ja palata niihiin, kun muut kysymykset on kuitattu vastatuiksi. Testissä on yleensä myös kysymyksiä, joita ei voi ohittaa, vaan niihin pitää vastata heti.

Voit pitää testin suorituksen aikana tauon, mutta se ei pidennä testiaikaa. Tauon jälkeen et pysty palaamaan niihin kysymyksiin, jotka olet jo nähnyt ja merkinnyt Review Later -tyyppisiksi. Tutustu ohjeisiin täältä

Samaa testiä saa yrittää viisi kertaa vuoden aikana. Jos et läpäise testiä ensimmäisellä kerralla, voit yrittää uudelleen aikaisintaan 24 tunnin kuluttua. Jos et läpäise testiä toisella – neljännellä kerralla, voit yrittää uudelleen aikaisintaan 14 vuorokauden kuluttua edellisestä yrityksestä.

Voit anoa testiin lisäaikaa, jos äidinkielesi on muu kuin englanti. Löydät lisätietoja ja linkin lomakkeeseen täältä.

Power BI PL-300 testi pitää uusia vuosittain, mutta uusiminen on ilmainen ja huomattavasti kevyempi valvomaton toimenpide kuin alkuperäinen testin suoritus. Lisätietoja uusimisesta löydät täältä.

Käytännön ohjeet testitilanteeseen

  • Lue testin alkaessa ohjeet rauhassa. Ohjeiden lukeminen ei kuluta testiaikaa.
  • Älä hermostu, vaikka ensimmäiset kysymykset olisivat hyvin vaikeilta. Kysymykset eivät ole vaikeusjärjestyksessä, joten kaikkein vaikeimmat kysymykset saattavat olla ensimmäisinä. 
  • Jos et osaa vastata, valitse Review Later -vaihtoehto, jolla voit palata kysymykseen myöhemmin. Huolehdi, että ehdit ainakin vastata kaikkiin niihin kysymyksiin, joihin tiedät vastauksen.
  • Ole tarkkana, ettet kuittaa kysymyksiä tehdyiksi, jos ne ovat vielä kesken ja haluat palata niihin myöhemmin.
  • Lue case-esimerkkien kuvaukset tarkasti ja huomioi niissä kuvatut vaatimukset sekä reunaehdot.

Testin suorittaneiden kokemuksia

Jos haluat lukea tai kuulla testin suorittaneiden kokemuksia, keräsin niistä muutamia alle. Jotkut kokemuksista ovat ajalta jolloin testi oli vielä beta-vaiheessa eivätkä kandidaatit saaneet heti tietää testitulostaan. Nykyisin testituloksen saa tietoonsa välittömästi testin suorituksen jälkeen. PL-300 -testin nimenä oli aiemmin DA-100.

Viimeiset vinkit

Käytä vain ja ainoastaan englanninkielistä Power BI Desktopia ja pilvipalvelua, jotta termistö on sinulle tuttua.

Jos saat datan omiin raportointiratkaisuihisi yleensä esimerkiksi tietovarastoista valmiiksi muokattuna tai olet tottunut käyttämään kyselyissä lähinnä SQL-kieltä, opiskele Power Queryn käyttöä ja yleisimpiä tietolähteitä ennen testiä.

Tsemppiä testiin ja tervetuloa kursseille!

 

Blogista on aiemmin julkaistu versio myös Corellian Power BI -kouluttajan Heidi Enhon HExcelligent.fi -blogissa.