Osoita Power BI -osaamisesi ja sertifioidu

Tiesitkö, että voit suorittaa virallisen Power BI -sertifikaatin, joka kertoo monipuolisesta Power BI -osaamisesta ja että testin voi tehdä vaikkapa etänä kotoa käsin?

Erilaisia testejä ovat perinteisesti suorittaneet Microsoftin kumppaniyritysten konsultit, sillä sertifiointien määrä vaikuttaa suoraan mm. kumppaneiden lisenssimaksuihin ja ns. kompetensseihin. Nämä kompetenssit puolestaan kertovat asiakkaille, että asiantuntijoilla on vahva aihepiirin tietämys ja käytännön osaaminen.

Power BI:n osalta esimerkiksi LinkedInin perusteella näyttää siltä, että entistä enemmän monet muutkin asiantuntijat kuin konsultit, ovat ryhtyneet suorittamaan Power BI -testiä. Onhan se mukava lisä kenen tahansa asiantuntijan CV:hen. Power BI -osaamisen osoittamisesta on takuulla hyötyä muillekin kuin konsulteille, sillä Power BI mainitaan usein työpaikkailmoituksissa.

Miten Power BI -testi uudistui vuonna 2020?

Aiempi MCSA: BI Reporting -sertifiointi edellytti sekä Power BI että Excel -testien suorittamisen, mutta uudistuneeseen Data Analyst Associate -sertifiointiin riittää yhden Power BI -testin läpäisy.

Uusi Power BI -testi on aiempaa vaativampi ja edellyttää selvästi enemmän soveltavaa Power BI -osaamista ja ymmärrystä.

Data Analyst Associate -sertifioinnin saa läpäisemällä DA-100 Analyzing Data with Microsoft Power BI -testin. Testin suoritus maksaa tällä hetkellä 165 $ (02/2021).

Kuka voi suorittaa testin ja miten se onnistuu kotona?

Kuka tahansa osaaja voi suorittaa Microsoftin sertifiointeja joko netin kautta omalta kotitoimistolta tai virallisissa Pearson VUE testikeskuksissa.

Mikäli aiot suorittaa testin etänä, lue tarkasti kaikki tekniset vaatimukset OnVUE-sivuilta ja/tai Microsoftin sivuilta. Testitilannetta valvotaan tarkasti ja testin suoritus edellyttää tietynlaista huonetta sekä siihen liittyy laitteistovaatimuksia (mm. web-kamera). Microsoft on kirjoittanut hyvät ohjeet etätestien suorittajille, sillä omassa työpisteessä suoritettaviin etätesteihin liittyy hyvin paljon sääntöjä:

You won’t be able to have food, drinks (although water in a clear glass is allowed), papers, books, your phone, or other things on your desk. And you won’t be able to leave your desk for any reason…

Miten testiin voi valmistautua?

Jos teet Power BI:llä monipuolisesti ja aktiivisesti töitä, saatat osata jo valtaosan testin aiheista. Testissä on yleensä kuitenkin kysymyksiä ja pieniä yksityiskohtia, jotka eivät tule vastaan arkityössä, joten 70 % läpäisyrajan ylittämiseen kannattaa kerrata testivaatimuksia ja silmäillä Power BI:ssä sellaisiakin näkymiä ja ikkunoita, joita harvemmin itse tarvitset. Testiin voi valmistautua monilla tavoilla.

Kouluttajan pitämän kurssit

Järjestämme Corelliassa virallista Microsoftin 4-päiväistä DA-100 Analyzing Data with Power BI -kurssia. Microsoftin virallisilla kurssilla käytetään Microsoftin englanninkielistä kurssimateriaalia ja virtuaaliympäristöä tietokantoineen. Microsoftin virallisen kurssin sijaan testin eri osa-alueisiin voi valmistautua myös Corellian lyhyemmillä eri teemoihin keskittyvillä teemakursseilla. Koulutukset järjestetään toistaiseksi etänä.

Microsoftin aineistot ja dokumentaatiot

DA-100 -testisivuilta löytyy testiin valmistavaa Learning path -aineistoa sekä Power BI -dokumentaatiota.

Testipreppausaineistot

Netistä löytyy erilaisia muiden kuin Microsoftin myymiä maksullisia testipreppauskysymyssarjoja (joiden laatuun en osaa otaa kantaa), kuten esimerkiksi

Käytännön kokemuksen kartuttaminen

Koulutusten ja erilaisen dokumentaatioiden lisäksi käytännön kokemus on tärkeää ja korostuu enemmän kuin vanhassa Power BI -testissä, sillä testikysymykset edellyttävät runsaasti myös soveltavaa osaamista.

Millainen DA-100 -testi on?

Jokaisen kokelaan pitää hyväksyä salassapitosopimus, joten voin kertoa testistä vain rajallisesti julkisesti saatavilla olevaa tietoa.

Testi kestää 180 minuuttia ja sisältää noin 50-60 erilaista englanninkielistä kysymystä. Testin aikana ei saa käyttää ylimääräistä aineistoa, muistiinpanoja eikä etsiä ratkaisuita netistä. Myöskään Power BI Desktop -ohjelmaa tai pilvipalvelua ei pysty käynnistämään.

Testin on yleensä läpäissyt vastaamalla 70 %:iin kysymyksistä oikein, mutta Microsoft voi muuttaa rajoja. Testin läpipääsy selviää heti testin suorituksen jälkeen ja saat raportin miten hyvin suoriuduit eri aihepiireistä.

DA-100 testissä testataan osaamista seuraavista osa-alueista:

  • Prepare the data (20-25%)
  • Model the data (25-30%)
  • Visualize the data (20-25%)
  • Analyze the data (10-15%)
  • Deploy and maintain deliverables (10-15%)

Voit ladata tarkemman pdf-dokumentin testivaatimuksista ja aiheista DA-100 sivulta Skills Measured -osiosta. Voit myös tarkastella suoraan pdf-tiedostoa (jos linkki edelleen toimii).

Testi sisältää sekä monivalintatehtäviä että aiempaa testiä enemmän kykyä ratkaista erilaisia case-esimerkkejä. Jos tämä on ensimmäinen Microsoft-testisi, sinun kannattaa tutustua kysymystyyppeihin, joista kustakin on lyhyt videoklippi Microsoftin sivulla.

Kuten Microsoftin testityyppivideoista voit huomata, testitilannetta helpottaa merkittävästi se, että voit yleensä ohittaa hankalimmat kysymykset Review Later -vaihtoehdolla ja palata niihiin, kun muut kysymykset on kuitattu vastatuiksi. Testissä saattaa olla myös osuuksia, joita ei voi ohittaa, vaan niihin pitää vastata heti.

Saa yrittää samaa testiä viisi kertaa vuoden aikana. Jos et läpäise testiä ensimmäisellä kerralla, voit yrittää uudelleen aikaisintaan 24 tunnin kuluttua. Jos et läpäise testiä toisella – viidennellä kerralla, voit yrittää uudelleen aikaisintaan 14 vuorokauden kuluttua edellisestä yrityksestä.

Käytännön ohjeet testitilanteeseen

  • Lue testin alkaessa ohjeet rauhassa. Ohjeiden lukeminen ei kuluta testiaikaa.
  • Älä hermostu, vaikka ensimmäiset kysymykset olisivat hyvin vaikeilta. Kysymykset eivät ole vaikeusjärjestyksessä, joten kaikkein vaikeimmat kysymykset saattavat olla ensimmäisinä.
  • Jos et osaa vastata, valitse Review Later -vaihtoehto, jolla voit palata kysymykseen myöhemmin. Huolehdi, että ehdit ainakin vastata kaikkiin niihin kysymyksiin, joihin tiedät vastauksen.
  • Ole tarkkana, ettet kuittaa kysymyksiä tehdyiksi, jos ne ovat vielä kesken ja haluat palata niihin myöhemmin.
  • Lue case-esimerkkien kuvaukset tarkasti ja huomioi niissä kuvatut vaatimukset sekä reunaehdot.

Testin suorittaneiden kokemuksia

Jos haluat lukea tai kuulla testin suorittaneiden kokemuksia, keräsin niistä muutamia alle. Jotkut kokemuksista ovat ajalta jolloin testi oli vielä beta-vaiheessa eivätkä kandidaatit saaneet heti tietää testitulostaan. Nykyisin testituloksen saa tietoonsa välittömästi testin suorituksen jälkeen.

Viimeiset vinkit

Käytä vain ja ainoastaan englanninkielistä Power BI Desktopia ja pilvipalvelua, jotta termistö on sinulle tuttu.

Jos saat datan omiin raportointiratkaisuihisi yleensä valmiiksi muokattuna etkä juurikaan tarvitse Power Queryn -kyselyominaisuuksia, opiskele Power Queryä ja yleisimpiä tietolähteitä laajemmin ennen testiä.

Tervetuloa kursseille ja tsemppiä testiin!

 

Blogista on aiemmin julkaistu versio myös Corellian Power BI -kouluttajan Heidi Enhon HExcelligent.fi -blogissa.

Heidi Enho

Heidi Enho

Microsoft Certified Trainer, Microsoft Data Analyst Associate

Heidi on kokenut ja pidetty kouluttaja sekä konsultti ja hän on auttanut lukuisia suomalaisia organisaatioita saamaan datasta enemmän irti. Hän on työskennellyt Power BI:n parissa aina tuotteen lanseerauksesta lähtien ja toteuttanut raportointiratkaisuita monipuolisesti eri toimialoille. Heidin kursseilta saakin mainioita ideoita ja käytännön ratkaisumalleja erilaisiin liiketoiminnan raportointitarpeisiin.

This Post Has 0 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *